Хигиена и козметика

Вана за птици Ferplast L101

Размери 23,5 x 15,5 x h 24 cm

  • Цена 27 лв

Вана за птици Ferplast Trevi

Размери 14 х 15.7 х 13.8 см

  • Цена 14 лв

Основен фактор за здравето на птицата е поддържане на добра хигиена в нейната клетка. Когато чистите клетката, проверете за знаци дали птицата ви не се чувства зле. Проверете неща като храната на птиците – изядено ли е нормално количество от нея, играчките на птицата – дали са се изпокъсали и имат нужда от смяна, състоянието на клетката – изглежда ли клетката в добро състояние, перата на птицата – нормален вид ли имат, изпражненията нормални ли са на вид?
Ако използвате памперси за клетка, те трябва да бъдат сменяни всеки ден. Вестниците и другите хартиени памперси лесно се сменят и позволяват да видите дали изпражненията на птицата имат нормален вид.
Хранилките и поилките трябва да се почистват редовно с топла вода и сапун, а после да се изсушават напълно. Може да изберете хранилки, които се ползват с миялна машина – за ваше улеснение.
Ако птицата ви има вана за птици, тя трябва редовно да се мие с вода и сапун. Насъбралите се изпражнения по кацалките и играчките – да се премахват.
Помитайте пода около клетката, за да махнете разпиляните семена, пера и други отпадъци.
Ежемесечно мийте клетката с топла сапунена вода.
Преди да измиете клетката преместете птицата на безопасно за нея място – например може да имате втора малка клетка за тази цел.
Махнете аксесоари, кацалки и играчки. Пометете семената и останалите из клетката изпражнения и я изтъркайте добре с топла сапунена вода. Изплаквайте с чиста вода, а след това напръскайте с дезинфектант. Изплакнете добре от дезинфектанта. Оставете я да изсъхне напълно преди да сложите почистените пръчки за кацане и изпраните играчки.
Почистете добре играчките и кацалките – точно както и с клетката, измийте, изплакнете и дезинфекцирайте. Някои играчки могат да се изперат в пералня, а някои могат да се измият в миялната машина. Всички аксесоари трябва да бъдат напълно подсушени преди да бъдат върнати в клетката. Изхвърлете всички скъсани или счупени играчки. Поставете чиста пелена на пода на клетката, напълнете хранилките и поилките, а сетне върнете обратно птицата в чистата клетка.
Източник: https://www.petcoach.co/article/bird-cage-cleaning-daily-weekly-and-monthly-bird-cage-maint/