Куче

CHROME CS1516 - нашийник душач

Метална верига, фина

  • 6.90

CHROME CS1518 - нашийник душач

Метална верига, фина - 38 см

  • 8.40

CHROME CS1570 - нашийник душач

Метална верига, фина - 42 см

  • 9.40

CHROME CS1572 - нашийник душач

Метална верига, фина - 48 см

  • 10.40

CHROME CS1624 - нашийник душач

Метална верига, фина - 50 см

  • 12 лв

CHROME CS1676 - нашийник душач

Метална верига, фина - 54 см

  • 16 лв

CHROME CS1728 - нашийник душач

Метална верига, фина - 60 см

  • 18 лв

CHROME CS1730 - нашийник душач

Метална верига, фина - 64 см

  • 19 лв

CHROME CSP30120 - нашийник душач

Метална верига, едра - 44 см

  • 9 лв

CHROME CSP30122 - нашийник душач

Метална верига, едра - 50 см

  • 12 лв

Кое куче е подходящо за нас?

Изборът на куче е важно решение, преди всичко уверете се че сте готови да имате куче. Трябва също да знаете какви са разходите, които ще се наложи да правите ежемесечно за да отглеждате куче. Ако сте решили, че моментът е настъпил, поздравления! Сега трябва да решите коя порода е подходяща за вас.

Няколко фактора имат значение – текущият ви начин на живот, колко време можете да отделяте за кучето, каква е заетостта ви със семейството, особено ако имате малки деца, възрастни хора за които да се грижите, или други домашни любимци. Хората с алергии може да се заинтересуват кои са хипоалергенните породи кучета, има много информация по темата.

След това преценете идеалният размер, ниво на енергия и възраст на новия ви домашен любимец.

Размер
Може би ви трябва мъничко той кученце, което да носите навсякъде със себе си, или предпочитате гигантска порода. Ако не можете да решите, вероятно средна порода ще е подходяща за вас. Малките кученца са деликатни и уязвими – ако бъдат настъпани или изтървани, или дори сами скочат от някоя мебел, това може да доведе до сериозни травми. Също така те са много по-чувствителни към ниски температури, така че се налага да бъдат затопляни и обличани. Много често малките кученца развиват труден характер, за да компенсират малкия си размер, бъдете готови за подобна възможност.

Много големите породи пък имат нужда от повече място за движение. Друг проблем са разходите – голямото куче има нужда от повече кучешка храна, по-скъпо легло, аксесоари, медицински разходи. Тренирането му също е ключов момент. При големите породи се налага сериозна тренировка и обучение.

Някои кучета имат повече енергия и нужда от движение от други, това често зависи от породата. Всяко куче има нужда от упражнения, независимо от породата и размера, но ако не можете да отделите повече от половин час два пъти на ден за рутинна разходка, може би ще ви трябва куче с малко енергия като басет. Ако търсите приятелче за много интензивни упражнения, например за джогинг, добър избор може да се окаже Бордър колито.

Ако кучето лае постоянно, копае из градината и унищожава мебелите, то може би се нуждае от повече физически упражнения навън. Много от поведенческите проблеми при кучетата са свързани с излишъците от енергия.

Добре е при избора на порода да се съобразите също с това от колко поддръжка се нуждае кучето. Всички кучета имат нужда от базисен груминг, но някои се нуждаят от много повече поддръжка, в зависимост от типа козина.

Възрастта на кучето също може да се вземе предвид като избирате любимец.

Бебетата имат нужда от много внимание и тренировки докато се научат да живеят с човека. В началото ще има много инциденти, а вероятно и дъвкане на дрехи, обувки и мебели. Тези проблеми постепенно се решават с тренировка, но ако искате да ги избегнете можете направо да осиновите порастнало куче. В приютите за кучета можете да намерите чудесен приятел.

Възрастното, застаряващо куче също може да се окаже чудесен избор, особено ако ви трябва любимец с ниско ниво на енергия.